mandag 18. februar 2013

Fantastisk flott hønsehaukhann - Goshawk male

Unghaukene har alltid vært mer trofaset på åteplassen enn de voksne hønsehaukene. Derfor er det desto mer moro når en av de voksne kommer. Den store flotte Gamla eller den litt mindre hannen. I høst var de alle sammen på plass over lang tid og de jaktet aktivt på skjærer og nøtteskriker. Nå er kanskje matbehovet litt større, så de har roet seg litt og tar til takke med det som vi serverer.

Selv om det er artig med alle hønsehaukene, kan jeg ikke skjule min begeistring for den flotte hannen. Den er litt mer markert i fjørdrakten, litt mer forsiktig og litt mindre i størrelse. Hannen er en svært dyktig jeger, og derfor er det særdeles spennende når den kommer på åteplassen vår. For min del har det ikke blitt så mange bilder av hannen så langt i sesongen, men lykken står den kjekke bi står det i ordtaket. Og her en dag fikk jeg endelig mitt møte. I tussmørket satt den bare plutselig på sittestokken. Den kom mye stillere enn Gamla pleier å komme. Jeg tok sjansen på å ta et par bilder nokså kjapt, men det likte den ikke og forsvant.


Jeg vet jeg burde ha ventet lenger, men behovet for å få et bilde ble for stort. Men heldigvis ble den ikke så skremt. Ikke så lenge etterpå kom den tilbake, nå i litt bedre fotolys.








Det ble ikke så spektakulære bilder denne dagen, men lyset var til tider helt nydelig her inne i skogen.
Neste gang skal jeg ta det litt mer rolig fra begynnelsen slik at hauken blir helt trygg. Så satser jeg på mulighet til litt actionbilder. Drømmen er en fight mellom den store ungfuglen og hannen. Jeg får leve i håpet.

Ellers hender det noen sjeldne ganger at jeg fotograferer noe annet enn rovfugl. Og jeg må faktisk innrømme at jeg liker det også. Det å gå langs ei strand og fotografere bølger med lange lukkertider har det blitt litt av i det siste. Regner med at det blir et eget innlegg på bloggen etterhvert. Som en smakebit legger jeg ut ett av bildene fra Njervesanden i Lindesnes kommune.


PS, det er visst tid for å rengjøre sensoren på kameraet.

10 kommentarer:

Ottars fotoblogg sa...

En flott serie av et fint eksemplar Hønsehauk. Dette er en staselig fugl og sikkert en fin opplevelse å møte den. Likte alle men falt mest for det første bilde.

Ottar

Lasse sa...

Fin serie - vackra bilder !

Magnus Jonas Fjell sa...

Kjekt å lese om livet på åteplassen deres. Det første bilde var virkelig flott, forstår godt at fotosuget er tilstede når den hannen dukker opp.
Lykke til videre.

Naturarkivet sa...

Enig med deg at hannen var utrolig flott. Har prøvd meg med åteplass etter hønsehauk, men det har ikke lykkes. Litt misunnelig:) Lykke til med de neste møtene dine med hønsehauken.
Mvh Kim Abel

Hilda R.B sa...

Er nok helt enig med deg at den voksne hannen er staselig. Vi har ikke hatt det på åtete, men drømmer om det...
Det er alltid et dilemma når en skal begynne å ta bilder når en art setter seg på åteplassen. Men etter en stund bryr de seg ikke om lyden. Spennende prosjekt langs strandkanten. Gleder meg til flere bilder.
Fra Hilda

jarl kjetil sa...

Fantastisk flott hannfugl dette. Utrolig rene og flotte tegninger. Min erfaring er at det er veldig stor forskjell på hvor tolerante de forskjellige hønsehaukene er på lyd og særlig bevegelse fra objektiver. Den siste unghauken min tåler svært lite mens to andre ungfugler og en voksen hunn har vært svært medgjørlige. Flotte bilder av en vakker og staselig hønsehaukgutt.

Anonym sa...

Gratulerer med flotte bilder av hannfuglen. En staslig og vakker rovfugl. Fint lys og skarphet over bildene.
God helg.

Glenn Byremo.

Willy Gill sa...

Takk for kommentarene, folkens. Jeg setter stor pris på disse. For noen dager sider var jeg på et nytt besøk i bua vår, og fikk da besøk av en voksen hunnfugl som satt i 8,5 timer. Ble nesten lei av den til slutt. Jeg ventet en halv time før jeg tok bilder og resten av dagen var det fritt frem for å bruke kameraet. Dagen etterpå var fotokompis Knut på plassen og da var ikke mindre enn 3hønsehauker nede samtidig. Gleder meg til neste gang. Ha ei fin uke alle sammen. Willy

Anonym sa...

Ja dere har fått til en kanonbra åteplass når det gjelder både spurvehauk og hønsehauk.
Spennende og følge dere videre.

Stian
Varhaug

Willy Gill sa...

Hei, Stian. Takk for kommentaren. Ja, det er kjempegøy å ha en såpass god haukeplass. Til tider kan det være masse aktivitet med flere hauker. Utfordringen fremover blir å få litt nye typer bilder av hønsehaukene. Vi får se hva det blir til. Mvh Willy