torsdag 24. januar 2013

Artig møte med unghauken - Goshawk juvenile

Første del av hønsehauksesongen har vært litt opp og ned. Det vil si at det for min del har vært flest nedturer, mens min fotokompis Knut har stått for oppturene. I stor grad skyldes nok det at Knut er pensjonist, mens jeg har forpliktelser som jobb og familie. Dermed har det blitt langt færre turer til bua enn ønskelig. Men av og til klarer jeg å finne noen ledige timer til å sitte i bua.

I tillegg har haukene vært lettskremte og til tider lite samarbeidsvillige. I lang tid var de mer opptatt av å jakte selv enn å gå på åta vår. Den voksne hannen holder seg i området, men som oftest tar den bare noen turer innom for å sjekke. I det siste har likevel ungfuglen vært nokså stabil på plassen og her en dag fikk jeg endelig et trivelig møte med den unge frøkna.


Først satte den seg på beveren Glenn har lagt ut som åte. Den var nokså urolig, og etter bare et par minutter forsvant den ned i grantrærne nedenfor hauketoppen. Så med ett kom den tilbake og satt seg på sittegreina der jeg hadde plassert en trost som mat. Og der ble den sittende i en time, fersk fuglekjøtt falt tydeligvis i smak. Denne ungfuglen er en stor fin hunnfugl som forhåpentligvis vil føre slekta videre til glede for oss som driver denne plassen.Trosten er ikke godt festet til stokken, men likevel blir den sittende og ribber fuglen i ro og mak. Unntaket er når voksenhauken er i området - da kikker ungfuglen seg engstelig omkring. Jeg hadde håpet på en ny kamp mellom haukene slik Knut opplevde for ikke så lenge siden, men slik gikk det ikke. Når trosten er ferdig ribbet og halvveis oppspist forsvinner hauken med resten av kjøttet i klørne.


Etter en lang pause der den sikkert fortærte resten av trosten, kom den tilbake flere ganger midt på dagen, men kun på korte besøk. Det var tydelig at noe gjorde den urolig - kanskje voksenhauken var i området? Uansett gjorde disse korte besøkene at jeg fikk muliget til å ta noen fluktbilder. Det er en krevende øvelse. Noen ganger sitter ikke fokus, andre ganger klipper man litt av vingene, men noen ganger stemmer det meste. Nedenfor følger noen få av fluktbildene.
Etter noen givende timer i bua takker jeg for meg. En flott dag i haukenes rike. Og neste gang blir det kanskje et møte med voksenhauken?

After several days with little results in the hawk-hide, I finally had a good day with the juvenile goshawk. And best of all, I had some luck with the flight-photos. That's more interesting than just ordinary sitting-photos. Next time I will hopefully meet the adult male hawk. We'll see.

15 kommentarer:

villmarkbill sa...

Bildet nr 3 er utrooolegt bra,må jo vera opptur og få sånne bilder

Hilda R.B sa...

Spenende når du forteller. Heldig dere som har voksne hauker på åteplassen. De er så fine synes jeg. Du har fått flotte bilder av hauken. Kjenner meg igjen i det at en ikke har så god tid til å sitte i skjulet. Men en får bare ta de stundene en får.
Flygebilder fikk du også.
Ønsker deg lykke til videre med prosjektet. Gleder meg til flere bilder.
Fra Hilda

Torbjørn Wingsternes sa...

Fin serie av unghauken. Nr 3 ble min favoritt.

John Grønning sa...

Hei!
Flott serie av Hønsehauken. Moro når en får det en er ute etter! Nr 3 var meget flott men likte også det fine lyset i de to første.

ketil olsen sa...

Fine hønsehauk bilder.

Ketil

Kenny Isaksson sa...

Många fina bilder på Höken Willy.
Flyg bilderna är väldigt fina med bra skärpa och fina färger. Grattis!
Må väl / Kenny

Willy Gill sa...

Hei, alle sammen og takk for kommentarene.

Bill; Jeg liker også godt dette bildet, men vi blir vel aldri helt fornøyd. Jakten på det perfekte bildet fortsetter.

Hilda; Enig i at de voksne haukene er flotte, men det er jammen ungfuglene også. Det viktigste er å få artige situasjoner på brikka.

Torbjørn; takk - gøy med bilder på den nye sittestokken. Drømmen er en kamp mellom ungfugl og voksenfugl på denne stokken som vi fant langs E39 - et tre som måtte gi tapt for en vinterstorm.

John; Takk, det er ofte lyset som gjør et bilde. Mye skal klaffe for å få et perfekt bilde, action, lys, teknikk og komposisjon.

Ketil; Takk. Utfordringen blir å ta nyskapende bilder av hønsehaukene. Vi får se hva fremtiden bringer.

Kenny; Det er artig å ta flygebilder, og jeg håper på flere sjanser til å ta slike bilder. Ha en fin uke med kameraet.

Ønsker dere alle en fin uke.

Willy

jarl kjetil sa...

hei willy!

Fin rapport fra haukeåta. Godt du fikk klaff til slutt. 3 og 4 blir mine favoritter. Hønsehauk i flukt er ingen lett øvelse men syns du har truffet bra. Kameraets AF yttelser og ikke minst fotografens reaksjonsevne blir satt på prøve når hauken går på vingene,

Lasse sa...

Fin läsning och mycket fina bilder !

Willy Gill sa...

Takk for kommentaren, mr hønsehauk-fotograf. Håper på flere sjanser hos haukene, særlig med voksehauken i vinterlandskog. Willy

Willy Gill sa...

Takk for kommentaren, Lasse. God helg! Willy

Anonym sa...

Hei Willy.

Fantastiske bilder og ett nydelig lys/skarphet over bildene.
Bildet nr.2 likte jeg veldig godt.

Glenn Byremo.

Willy Gill sa...

Takk for kommentaren, Glenn. Det blir moro å se om kamufleringen av bua hjelper. Ellers var det jo gøy at spurvehauken var innom igjen da Knut var der. God helg! Willy

Bjørn sa...

Kjempefine bilder Willy . Rovfuglenes intense blikk er fasinerende. Stå på. Bjørn

Willy Gill sa...

Takk for kommentaren, Bjørn. Enig med deg om at rovfuglblikket er helt intenst. Snakkes. Willy