søndag 2. desember 2012

Hønsehaukrapport nr. 2 - Lettskremt

Mange ganger har jeg sett hønsehaukene denne høsten, men nesten alltid bare flyvende over åteplassen. En gang satt gamla såvidt et par sekunder, men det var for mørkt til å få bilde av det.
Så en morgenstund for noen dager siden merket jeg at storhauken var i nærheten. Det er lett å merke på fuglene på åteplassen.Litt før kvart på ni blir det plutselig full panikk blant nøtteskrikene og plutselig kommer en stor hunnhauk susende fra bak bua mot sittestokken. I det den setter seg tar jeg et par bilder. Lyset er svært dårlig, og lukkertiden blir litt for lang. Bevegelsesuskarphet er kjedelig når effekten ikke er ønsket. Før hauken sitter stille er den atter på vingene igjen. Resten av dagen ser jeg den bare jaktende og ikke på sittestokken. Håper den snart roer seg ned litt slik at det blir skarpe bilder.Men ikke så galt at det ikke er godt for noe; resten av dagen er det nemlig en spurvehauk som jakter på nøtteskrikene. Den setter seg på alle mulige steder - alt fra 2 til 10 meter fra telelinsen. Flere ganger er det like før spurvehauken flyr inn i solblenderen. Den er så nærme at det er helt utrolig.

Tidligere hadde jeg et innlegg på bloggen som handlet om spurvehauken og hønsehauken kan sameksistere. Våre erfaringer er litt delte, men i år ser det ut som om de klarer å leve sammen. Noen ganger har hønsehauken forsøkt å ta spurvehauken, mens andre ganger har jeg sett at spurvehaukene har forsøkt å jage bort hønsehauken. Det er veldig artig at begge artene kan gjeste oss. På hver sin måte er de flotte rovfugler. En slosskamp mellom to hønsehauker er utrolig å overvære. Men lite kommer opp mot spurvehaukenes lynraske angrep på nøtteskrikene og skjærene. Men jeg er som Ole Brumm; ja takk, begge deler!

Nå er snøen kommet i sør, og forhåpentligvis vil det bli nye møter med haukene med hvit bakgrunn.
Ha ei fin uke nå i begynnelsen av adventstiden.

12 kommentarer:

Ottars fotoblogg sa...

Fantastisk gode bilder av hønsehauken og en interessant historie. Sikkert en flott opplevelse du har hatt.

Ottar

Kenny Isaksson sa...

Hej Willy
Det är härligt att se att du har både Duvehöken och Sparhök på samma plats. Fina bilder blev det trots dåliga slutartider. Hoppas du får ner dom när snön kommer. Må väl / Kenny

Anonym sa...

Flotte bilder.

Marit
Telemark

Anonym sa...

Blir nok rikelig med sjanser til hønsehauken i løpet av vinteren.
Likte serien av spurvehauken godt:)
Mvh
Torbjørn Wingsternes

Morten Borg sa...

morsom historie og flotte bilder, liker spesielt godt nr3

Rolf Hult sa...

Kjempefine bilder igjen her. Hønsehauken kommer nok den også som fast gjest utover vinteren. Spurvehauk bildene er flotte!

Anonym sa...

Kjempefine bilder igjen du serverer her. Imponert.

Arnhild.

Willy Gill sa...

Hei.
Takk for kommentarene. Ja, vi føler oss privilegerte som hvert år får mange møter med både spurvehauken og hønsehauken, samt masse ulike småfugler. Det er veldig interessant å ha sin egen åteplass, selv om det er litt arbeid. Heldigvis har Knut og jeg veldig god hjelp av grunneier Glenn. Mange takk, Glenn!

Med så mange muligheter til å få haukebilder som vi har, er det lett å bli litt enspora. Håper det flotte vinterlyset kan inspirere meg til litt mer landskapsfoto fremover. Vi får se.

Hilda R.B sa...

Disse hauke bildene dine er flotte!
Likte godt lyset i de.
Artig når en får så fine opplevelser.
Hilda

Knut J Andersen sa...

Flotte bilder Willy. Morro med Spurvehauken, men håper som du at Hønsehauken roer seg litt og forstår at vi vil den bare vel.
Hilsen Knut

Willy Gill sa...

Hei, Hilda.
Mange takk for kommentaren. Liker godt haukene godt, og derfor er det moro å ha en plass som haukene trives på. Men jeg skal innrømme at det av og til frister med andre motiver. Så de klare og kalde vinterdagene vi har hatt i det siste, er nydelig for en naturfotograf. Bare synd jobben tar litt mye tid nå.

Knut; takk for hyggelig kommentar fra deg. Heldigvis er sesongen såvidt kommet i gang. Forhåpentligvis blir det mange møter med hønsehaukene.

Willy

Anonym sa...

Hallo Willy

Kjempeflotte bilder.
Håper dere for mye action utover vinteren på åteplassen.

Glenn Byremo.