mandag 13. februar 2012

En tilfeldig tur til Dalen - til ørnene

I forrige uke hadde jeg egentlig en halvveis plan om å reise til Jæren for å møte våker og hauker. Et par dager før avreise fikk jeg imidlertid kontrabeskjed om at skjulet ikke ble ledig likevel. Hva gjør man så når adrenalinet allerede har begynt å bygge seg opp i en rovfuglsjuk kropp? Jo, man leter selvfølgelig etter et godt alternativ.

Den første tanken som slo meg var Jostein i Dalen; kanskje han kunne ha en ledig plass for meg? Like raskt som tanken er tenkt, er en sms sendt. Og utrolig nok kommer det beskjed om at det kanskje kan la seg gjøre. Før kvelden er omme, er plass bestilt og batterier og minnekort gjøres klare.

Fruen jobbet kveldsvakt, så avreise fra Lindesnes ble det ikke før kl. 22.30. I et aldeles nydelig vær med fullmåne gikk ferden oppover Setesdalen. Ikke før nærmere halv 3 på natta var jeg på plass. Etter 2-3 timers søvn var det opp og gjøre seg klar. Det blir tid til en trivelig prat med Jostein og den ikke ukjente naturfotografen Roy Mangersnes mens frokosten inntas. For min del er det første gang jeg er hos Jostein i Dalen, og det er alltid spennende når man ikke helt vet hva som venter.I 7 minusgrader drar vi oppover fjellet i den stjerneklare morgenen. Er dette godt ørnevær eller er det for fint? Vi rigger oss til i bua, mens Jostein sjekker åta. Jostein kjører ned igjen, og når motorduren fra snoskuteren forsvinner, er det kun oss og stillheten igjen.

Forventningene bygger seg opp, og heldigvis blir ikke ventetiden så lang. For plutselig setter ei ung ørn seg i et av trærne, før den like etter flyr rett ned på åta. Den sløser ikke bort tiden, men spiser som bare det. Ørna blir sittende en god halvtime før den forsinner. Et par timer går før en nye ungfugl kommer. Den gir oss noen fine situasjoner med innflygninger og jeg treffer omsider godt etter litt fomling i begynnelsen.

Dessverre ble det ikke bilder av ørn på sittetreet lengst til venstre. Det hadde virkelig gjort seg i det fine morgenlyset med snødekte høyfjell i bakgrunnen. Kanskje neste gang?

Vi benytter tiden til å spise og snakke sammen om naturfotografering og selvfølgelig litt om utstyr. Nikon har tross alt nettopp presentert både D4 og D800. Det var moro å bli kjent med Roy, og det er alltids noen tips å ta med seg på veien til naturfotograferingens Hall of Fame. He,he!

Utpå ettermiddagen blir det endelig litt liv igjen; først med ungfugl før en nydelig voksenørn jager den bort. Salvene fra våre D3s'er blir for mye for den, og med ett sitter vi igjen alene. Men heldigvis får vi flere besøk, om enn ikke så langvarige.Om aktiviteten ikke var helt på topp denne dagen, var lyset desto finere. Vi fikk mulighet til raske lukkertider med lav iso, så her ligger det an til noen detaljrike forstørrelser.

Kveldslyset kommer også, og skaper en flott stemning i vinterfjellet. Etter en lang skumringsstund dukker Jostein opp igjen for å frakte oss til gards igjen. Dagens erfaringer blir delt over en god middag, mens trettheten kommer sigende. Turen tilbake til sydspissen brukes til å reflektere over dagen. Er jeg fornøyd? Svaret må bli ja, selv om det ikke ble altfor mye action. Men til gjengjeld fikk vi et vannvittig bra lys. Jeg fikk festet nye situasjoner til minnebrikka, og ikke minst var møtet med den voksne ørna magisk. For noen farger i fjørdrakten!
Vel hjemme og med noen timer i køya, kommer lysten på ny til å ta en ny tur til Dalen - til ørnens, bjørnens og gaupens rike.

Takk for en flott dag, Jostein og Roy, og ikke minst ørnene!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Kjempemange fine bilder her Willy.
For en mektig rovfugl.
Bildet nr. 3 likte jeg godt.

Glenn byremo.

Kenny Isaksson sa...

Härlig läsning och många fina bilder Willy.
Mvh/Kenny

Kenny Isaksson sa...

Härlig läsning och många fina bilder Willy.
Mvh/Kenny

Willy Gill sa...

Glenn:
Takk for kommentaren. Ja, kongeørnen er mektig. Veldig moro å se når den kommer flygende rett imot med utstrekte vinger. Gøy når kameraet klarer å følge med slik at bildene av slike situasjoner blir skarpe.

Kenny:
Takk for kommentaren. Trevligt med flere følgere fra Sverige. Du har også en fin blogg med mange fine bilder! Lykke til med dine fotoprosjekter.

Morten Borg sa...

fine bilder,liker spesielt godt nr3
morten

Anonym sa...

Hei!

Flotte bilder du viser frem fra Dalen!
Bilde nr 3 og 6 var veldig flotte!
Topp lys og bilder du har fått på dagen du hadde der!

Ha en fortsatt fin uke!

Mvh Leiv Arne

Knut Egil Nes sa...

Hei!

Masse flotte Bilder fra Dalen!
Favorittene ble nummer 3 og 6.

Kjempe!

mvh
Knut Egil

Ottars fotoblogg sa...

Knallbra bilder av kongeørna, her har du hatt en flott opplevelse.

Ottar

Unknown sa...

Selv om ikke mye action som du har sett eller lest om, synes likevel du fikk godt utbyttet av dagen med varierte motiver og div ørner på plassen. To av kjente av meg var der noen dager etter fikk kun 15min en ørn morgen lyset. Så smil er lov her.

Willy Gill sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Willy Gill sa...

Hei, Duy!
Takk for kommentaren. Dette viser jo at naturen og særlig fuglene er ville skapninger som gjør som de vil. Ingen kan gi noen garantier for slike møter med naturens skapninger.
Selvfølgelig ønsker vi masse action hver eneste gang, men slik er det ikke og slik vil det aldri bli. Da kunne vi like godt la kameraet ligge hjemme. Nei, vi må søke opplevelser, se det positive og kose oss underveis med den kjære hobbyen vår. Jeg vil ønske deg ei god uke. mvh Willy

Ole Arne sa...

Flott beskrivelse og knall bilder fra Dalen Willy..
Kongeørna er majestetisk og virkelig en stor opplevelse og beskue...

Ole Arne