torsdag 6. november 2014

Fantastisk dag med spurvehaukene / Fantastic day with the Sparrowhawks

Jeg kan ikke tenke meg en mer morsom fugl å fotografere fra et fotoskjul enn spurvehauken. På en god dag med flere hauker som jager skjærer og nøtteskriker, kan det være action fra morgen til kveld.
En slik dag fikk Knut og jeg for ikke så lenge siden. Fra tidlig morgen til langt på ettermiddag vartet spurvehaukene opp med mange titalls angrep, kanskje var det hundretalls angrep. Jeg kom i alle fall ut av tellingen.


Vi mater med solsikkefrø og brød fra Walthers bakeri i Lyngdal (Magnus & co.) leverer gode brød. Godsakene legges om lag 3 - 5 meter fra fotoskjulet, og vi har sittepinner på alt fra 3 til 25 meters avstand. Mye av aktiviteten skjer på veldig nært hold, og med den farten som fuglene har, er det litt av en utfordring å treffe både med fokus og utsnitt. Noen ganger klaffer det, og da er det ekstra gøy.

Denne dagen ble det i alle fall 2000 bilder. Mye å slette, men også noen blinkskudd.


Dette er bare et lite utvalg bilder fra denne dagen. I tillegg ble det også et utall portrettbilder i ulike positurer.

Hannene som er en del mindre enn hunnene, er vanvittig raske flygere og i tillegg er de akrobatiske. Det er ufattelig å se de sno seg mellom greiner og andre hindringer i utrolig fart. Raske lukkertider og høy skuddtakt må til for å fange situasjonene. Men jeg må bare innrømme at noen ganger går det hele for raskt til at det er mulig å få gode bilder. Det ville nok vært lettere å få bilder av angrepene mot skjærer og nøtteskriker med litt lenger avstand mellom bua og matfatet. Men det er jo en avveining  når man samtidig ønsker seg portrettbilder på 3 meters hold også!

Ellers har hønsehauken også meldt sin ankomst, så da får vi se hvor lenge spurvehaukene vil holde sine flyshow for oss.

Vi er heldige som får ha en slik plass tilgjengelig i nærområdet. Så får vi se hva resten av sesongen bringer. Musvåken har vært på en snarvisitt, hønsehaukene er som regel trofaste og kanskje kommer kongeørna også til vinteren. Nå er det bare havørna som ikke har vært nede på plassen. Men den har flere ganger vært observert flygende over området, så hvem vet når den lander.

3 kommentarer:

jarl kjetil sa...

Hei Willy!

Ble noen flotte actionbilder av den lynkjappe spurvehauken. Har selv hatt et par økter med spurvehauk på min åteplass hvor den herjer med skjærer og skriker. Foreløpig har det bare blitt portretter da lys og lukkertider ikke har vært tilstrekelig for action. Hønsehauken er på gang også hos meg. Er mest interessert i å jakte kråkefugl foreløpig men etterhvert vil den nok ned å forsyne seg av åta. Lykke til videre med sesongen

Torbjørn Wingsternes sa...

Fin bildeserie. Ikke noen enkel øvelse å fange i farta. Det første og tredje falt best i smak.

Willy Gill sa...

Takk for kommentarene. Det er bare å strekke seg etter enda bedre bilder. Men det skjer raskt når spurvehaukene angriper. Skulle gjerne hatt kamera med 100 bilder i sekundet og med mye raskere autofokus enn det dagens kameraer klarer. God fotohelg til dere begge. W